ГЛУМИЦА ГОРИЦА ПОПОВИЋ

Постављено: 26.09.2018. у 08:01:27 

На кратко са глумицом Горицом Поповић

Румска позоришна публика није морала дуго времена да чека како би погледала представу "Ноћна стража", која је своју премијеру имала крајем марта ове године на сцени "Мира Траиловић" београдског Атељеа 212. Комад Федора Шилија, режирао је Борис Лијешевић, а у овој ансмабл представи играју: Ненад Ћирић, Гордан Кичић (Небојша Илић), Горица Поповић, Јелена Петровић, Бојан Жировић, Јелена Ђокић, Јелена Ступљанин, Тамара Драгичевић, Стефан Бундало и Урош Јаковљевић. Непосредно пре почетка представе која је одиграна на сцени Велике дворане Културног центра "Брана Црнчевић", глумица Горица Поповић, дала је изјаву за све посетиоце програма Културног центра и све оне који прате њен уметнички и стваралачки рад.

Gorica

Представа "Ноћна стража", враћа нас у период 30-тих година, у време великих економских и социјалних ломова, што је проузорковало урушавање онога што је стуб једног друштва, а то је породица. У последњих 20-так година, живимо управо у једном таквом турбулентном времену. Јесте ли имали намеру да овом представом назначите те 30-те године у односу на време које живимо сада?

- Код нас никада није мирно (смех). Радили смо више на карактерима људи него што смо правили алузију на неку данашњу ситуацију. Више о томе како су људи склони преварама, како су лаког морала, спремни да продају и пријатеље и породицу зарад неких материјалних ствари. У том смислу је представа можда и савремена.То је прича о једној београдској породици која је живела лагодно, у благостању и која сада са надолазећом економском кризом губи тло под ногама и покушава да се неким преварама одржи на површини. Ово је комедија са сјајним карактерима, једна ансамбл представа, коју је млади Федор Шили јако вешто написао. Он иза себе већ има успешне комаде, ово му је први водвиљ, а водвиљ публика јако воли. Наша представа изазива јако велико интересовање, публика ужива, пуно се смеје свим тим нашим наравима, преварама и нашим ситним лажима.

У поднаслову представе, назначено је да је све лажно, само је комедија стварна. Колико Ви као глумица волите комедију и колико комедија може уопште да третира једну овакву тему која је све само не забавна?

- Мислим да комедија може да се оваквим темама бави. Ја некако волим и да на све ствари гледам кроз неки хумор, иронију на крају крајева и мислим да се тако живот лакше подноси и све недаће које те стижу у животу. Иначе јако волим комедију, али као млада глумица нисам пуно играла у комедији, а нисам некако ни знала како то треба баш. Временом, заиста имам пуно наслова иза себе и у позоришту и на телевизији, филму, па сам се ослободила. За комедију морате да будете јако слободни, јако безобразни, да се и физички и ментално поништите, да направите кловна од себе. Мој дивни, недавно преминули професор Предраг Бајчетић је говорио да је увек најтеже играти кловна, јер кловн трпи ударце, њему се сви смеју. Комедија је, по мени, врхунац глумачког заната и веома волим да је играм. 

Публика вас и препознаје као доброг комичара и осетила је ту љубав коју имате према овом жанру, али у вашој богатој каријери остварили сте велики број улога које су све друго само не комедија. Неке од улога су се односиле на нашу средњовековну историју, као што су улоге у филму "Доротеј", "Бој на Косову". Како гледате на недавно емитовану серију "Немањићи"на РТС-у?

- Нисам играла у тој серији, али ми је драго да се то снима и верујем да се РТС неће зауставити на том путу. Наравно, несрећа је када поредите наше продукцијске услове са рецимо најскупљом серијом као што је то "Игра престола". Мислим да је веома важно да третирамо наше историјске теме. Играла сам кнегињу Милицу, кнегињу Љубицу, затим нашу дивну песникињу, фрушкогорску вилу Милицу Стојадиновић Српкињу. Драго ми је што сам кроз такве улоге упознавала боље нашу историју. Глумци су срећни људи, јер када неку улогу раде, они ту тему јако исцрпно обрадђују и постају богатији за много штошта.

Иако смо далеко од буџета које имају многе иностране продукције, неке нове ветрове је на нашем простору донеo ваш колега Драган Бјелогрлић.

- Апсолутно. Јако га подржавам и дивим се његовој енергији и његовој памети, жељи да све то подигне на један завидан ниво. Глумци се упуштају у те продукцијске воде и мислим да је то добро.

Нисте упустили у продуценстке воде, али у ауторске јесте. 

- Да. Писала сам неке комаде, монодраме, радила сам и телевизијску серију, играни ТВ кувар... Оособа сам која има пуно енергије и када осетим да ми нешто фали, неки посао, не могу да седим беспослена. Тада седнем и нешто напишем, изрежирам, радим костиме. Баш за представу са којом смо једном и гостовали у Руми, "Славна Флоренс", ја сам урадила костиме. Једноставно после извесног времена, човек пожели да прошири своја интересовања.

Ви сте то заиста и учинили. Поред глумачког посла, ви и сликате, шијете, плетете, а у једном периоду је и музика била ваше интересовање и многи се сећају групе "Сунцокрет" чији сте били члан. Као глумици то вам је на неки начин и помогло за игру у панк опери Емира Кустурице "Дом за вешање". Заједнички рад са румском групом "Врело",  је још једна копча између вас и нашег града

Веома се радујем што су неки чланови групе "Врело" вечерас дошли на представу, па смо се видели и попричали. То је био један диван пројекат Емира Кустурице, у Паризу у опери Бастиља. Шушка се да ћемо то обновити и поново путовати, што би било јако лепо. Реч је о спектаклу који пуно кошта, али је једно изванредно искуство. Срећна сам што сам упознала групу "Врело" и то је дивна група која има један божанствен концепт. Овај посао је изутеан и зато што упознајете тако много дивних људи који се баве оним што воле. Лепшег од тога нема.                                                                                                     

Gorica 1              

Редитељ Марко Костић, који је селектор Међународног фестивала једноминутног филма Mister Vorky, који се у организацији румског удружења Ворки тим одржава у Културном центру "Брана Црнчевић", режирао је филм "Козје уши" за који сте добили награду за најбољу глумицу на Филмском фестивалу јужне и источне Европе у Берлину. Колико вам данас пријају награде и признања?

- За тај филм сам награде добила и у Софији, Сопоту, Нишу. Лепо је, није лоше, поготову што нема много таквих улога за глумице мојих година. Прија све то и уживала сам радећи и снимајући са Марком.

Шта је оно на чему, када је реч о глуми, тренутно радите?

- Радим и срећна сам што после дужег времена радим са Гораном Марковићем. То је мини серија за РТС, "Делиријум тременс", према Горановом позоришном комаду који је он написао и режирао. Јако се радујем том пројекту.  

Рекли сте да волите да путујете, а да ли волите да изиђете из матичног позоришта и играте на другим сценама, у другим градовима као што је то случај са Румом

Јако! Ово је најпре диван, одличан Културни центар и сала је увек пуна, што је фантастично. Оволика сала и толико људи који дођу, и увек нам је драго када дођемо у Руму. Није далеко, не уморимо се много, а друго, овде је дивна публика и шта ћете боље.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

 Gorica 2

Оставите коментар
Још вести
Број посета: 579393
Општина Рума
Курсна листа
Курсна листа на дан: 06.12.2019
  Куп. Сре. Про.
hrk 15.7895
bam 60.083
eur 117.1596 117.5121 117.8646
chf 106.7416 107.0628 107.384
usd 105.4826 105.8 106.1174
rub 1.6544 1.6594 1.6644
gbp 138.7654 139.1829 139.6004
Тренутно време у граду
Тренутно нема расположивих података о времену