Новости

МАНИФЕСТАЦИЈА "МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА"Михољски сусрети села
Румска села укључиће се у пилот пројекат Министарства за бригу о селу, под називом Михољски сусрети села. Реч је о манифестацији која има за циљ афирмацију руралних подручја наше земље и њихових обичаја. За место одржавања одабрани су Хртковци, а одређен је и датум, биће то прва субота после Михољдана 16.10.2021. Средства у износу од 495 000,00 динара издвојиће Министарство за бригу о селу, Општина Рума је конкурисала и самим тим ће бити покровитељ овог догађаја, док ће све активности око организације преузети Туристичка организација Општине Рума и Културни центар ,,Брана Црнчевић". Програмом манифестације Михољски сусрети села биће обухваћено свих 16 села румске општине. То укључује излагање рукотворина и предмета израђених старим занатима, као и надметање у певању, рецитовању, ликовним и литерарним радовима, изради столњака и спремању погаче. Тиме је обухваћено све оно што на селу мора наставити да живи. Ако се више не меси погача, онда то ни по чему није сеоска, већ урбана средина. Или ако више нема ко да везе пешкире, хекла столњаке и сл. Зато ова једнодневна манифестација треба да освежи сећање на живот у селу, који се никада није сводио на куповину намирница и осталих ствари у продавницама, већ је све било лична или породична мануфактура. А све оно што се односило на друштвени живот, било је сконцентрисано око сеоског Дома културе, или у пределу цркве, где се и надпевавало и казивало и продавало и оглашавало", наводи се у пројектној документацији Општине Рума. 

За прво одржавање, после којег ће их највероватније бити још одабрани су Хртковци, из одређеног разлога. Село Хртковци нема живу манифестацију. Дуги низ година је било познато по ,,Римским данима", јер се уз реку Саву, у поменутом селу налази једино неолитско насеље на територији Општине Рума - Гомолава. Нажалост ,,Римски дани" су постали неодрживи, а село остало без препознатљивог догађаја. Зато се значај евентуалног одржавања манифестације „Михољски сусрети села“ огледа пре свега у туристичком смислу, јер поново се ствара разлог за окупљање људи и медијску доминацију Хртковаца. На манифестацију, која ће бити отворена у 12 сати у центру Хртковаца, а у част села позвани су сви грађани Срема.

         

Програм манифестације и сатница:

Пријатељска утакмица сеоских фудбалских клубова - место - Хртковци, од 10.00-12.00 часова

Отварање манифестације у 12.00 часова

Изложба предмета израђених методама старих заната, од 12.00 до 21.00 час

Изложба ручних радова, од 12.00 до 21.00 час

Изложба ликовних радова који учествују у такмичарском делу, од 12.00 до 21.00 час

Изложба погача које учествују у такмичарском делу од 12.00 до 21.00 час

Изложба столњака који учествују у такмичарском делу од 12.00 до 21.00 час

Од 12.00 до 16.00 часова, осим изложбених поставки (стари занати, ручни радови, ликовни радови, погаче, столњаци) на бинском простору представиће се дечији састави фолклора, као и певачи и рецитатори, који нису директни учесници такмичарског дела програма -ревијално наступање, по распореду организатора,

Такмичење у рецитовању и излагање литерарних радова, који учествују у такмичењу од 16.00 до 17.00 часова

Такмичење у надигравању фолклорних група, од 17.00 до 18.00 часова

Такмичење у певању, од 18.00 до 19.00 часова

Проглашавање победника, од 19.00 до 20.00 часова

Затварање манифестације у 20.00 часова