Новости

ЗНАЧАЈНА УЛАГАЊА У НОВО РУХО КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА "БРАНА ЦРНЧЕВИЋ"Са разлогом су се Румљани дичили и били поносни те, сада давне, 1985. године новом зградом у самом центру града, изграђеном средствима локалног самодоприноса, која је по свом архитектонском решењу и изгледу доминирала у срцу града, поставши убрзо не само центар свих културних збивања и дешавања у општини Рума, него и у целом региону. Тешко би било и набројати све програме који су до сада у овом простору одржани, а већина њих су били они најрепрезентативнији садржаји, програми који су чинили и чине оно најквалитетније како са домаће, тако и са иностране позоришне, музичко-сценске, ликовне, филмске уметности, уметности уопште. Румска публика имала је прилику захваљујући управо свим просторним и техничким условима које је добила изградањом новог Културног центра, да ужива у игри, плесу, песми, писаној речи, сликарским и вајарским радовима, фотогарфији, инсталацијама, перформансима, и да аплаузом поздрави и награди бардове са наше и иностране уметничке сцене.Такође се годинама радовала бројним успесима и наградама румских аматера, који су своје место нашли под кровом ове установе, пратила њихове наступе, такмичења, годишње концерте. Али зуб времена, оштар и неумитан, учинио је годинама своје, и радови на спољашњости као и унутар самог објекта наметнули су, како су се године низале и време пролазило, као неминовност, како домаћин не би био у ситуацији да црвени пред гостима који му свакодневно долазе у кућу. Коначно, румска публика и уметници који у овај град долазе, заслужује само најбоље. И најзад, захваљујући слуху Министарства културе и информисања Републике Србије и првом овогодишњем ребалансу буџета општине, створили су се услови да се у Руми реновирају најзачајније културне установе међу којима је Културни центар “Брана Црнчевић”. Културни центар заузима површину од 3.600 метара квадратних метара, састоји се од Велике, Мале дворане и Конференцијске сале које заједно имају преко 1000 места. Како је истакла председница Општине Рума, Александра Ћирић, овај културни симбол Руме и Градског трга који је познат и по свом упечатљивом спољашњем изгледу од стаклених прозора, не само да ће бити реконструисан изнутра већ и споља.

“Репарација седишта и замена пода у Великој дворани Културног центра ,,Брана Црнчевић" је историјски тренутак за установу која постоји од 1985. године, а у којој  никада нису обновљена седишта.  Узмите само као пример било које столице, или седишта на којима се седи 36 година, без икакве репарације, или замене, а онда помислите на наша седишта у дворани кроз коју годишње прође између 50 и 60 хиљада гледалаца, па ћете најбоље разумети колико су она оштећена. Нови угођај после радова у нашој сали, са укупно 700 места биће нешто што ће допринети унапређењу квалитета културног живота уопште. Радови ће допринети афирмацији наших музичких фестивала и свих програма који се током године одржавају у Великој дворани, која је на просторима бивше Југославије била надалеко чувена по својој акустици. Одувек су је поредили са Двораном Лисински у Загребу и Коларцем у Београду“, каже директорица установе Катарина Филиповић, и наводи да је вредност радова је нешто испод 8 милиона динара. 
„Ми смо кроз конкурс ,,Градови у фокусу" Министарства културе и информисања добили 7 милиона динара. Веома смо поносни. Приликом подношења документације, дали смо све од себе, обезбедили пројекат за који је био задужен лиценцирани пројектант, како не бисмо дошли у ситуацију да због било којег могућег техничког недостатка наша документација буде одбачена. Наративни део обрасца попунили смо исписивањем чињеница о нашем објекту, који је никао као симбол соцреалистичке архитектуре у Руми, давне 1985. године, средствима самодоприноса. Те године, у његову изградњу је уложено равно 380 милиона тадашњих динара. Људи су били жељни једног таквог симбола културног живота и несебично уложили сопствени новац, из својих џепова и таква инвестиција грађана се више никад није поновила. Ако поштујемо своје претке, никада не смемо дозволити да таква тековина пропадне. Зато с поносом могу рећи да смо веома срећни што је у наше време стигло уређење, не само унутрашњости Велике сале, него и спољашњости објекта. За ту намену нам је ребалансом одобрено 5 милиона динара, од којих ће објекат засијати, у смислу чишћења стаклених и фасадних површина, сређивања мермерних платоа, занављања рекламних паноа и постављања светлећег натписа на кров установе. Лето које је пред нама биће испуњено динамиком радова, а у нову јесен улазимо са новим ентузијазмом, спремнији за нове програме, поручује Катарина Филиповић.