Новости

OДРЖАНА ПРВА МАНИФЕСТАЦИЈА "МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА"Манифестација "Михољски сусрети села“, пилот пројекат Министарства за бригу о селу, одржана је у суботу, 16. октобра, у Дому културе у Хртковцима. Под покровитељством Општина Рума, организатори манифестације, која би могла постати традиционална, били су Туристичка организација Општине Рума и Културни центар "Брана Црнчевић". Програмом манифестације Михољски сусрети села, која је имала ревијални и такмичарски део, обухваћено је свих 16 села румске општине. Изложене су биле рукотворине и предмети израђени старим занатима, одржано је надметање фолклорних група, такмичење у певању, рецитовању, ликовним и литерарним радовима, 
изради столњака и спремању погаче. Отварању су присуствовали Стеван Ковачевић, председник СО Рума и Александра Ћирић, заменица председника Општине. 

Стеван Ковачевић је указао да је манифестација замишљена тако да подстакне све оне који учествују у доношењу одлука, да свест о потреби ревитализације наших села буде једна од водиља у тим активностима. "Српско село са својим економским и људским потенцијалима одувек је било један од ослонаца укупне стратегије одрживог разоја Србије и надам се да ће тако бити и убудуће. Нажалост, имамо депопулацију, старење села, мада то није само тренд специфичан за Србију. Али ни то није разлог да нас оправда и амнестира. Морамо доносити мере како би селу вратили место које му припада", поручио је Ковачевић.
"Циљ ове манифестације је чување традиције и народних обичаја којима је наша историја богата. Наше поднебље, које карактерише мултикултуралност, је свакако веома значајно и треба неговати и презентовати ту различиту културу и традицију народа који су одувек живели на овом поднебљу", рекла је Александра Ћирић, заменица председника Општине.

Од 12.00 часова уз песму, игру, дружење, дегустацију слатких и сланих производа које су са пуно љубави и вештине припремила вредне чланице сеоских удружења жена, нешто око 20.00 часова, манифестација је завршена доделом пехара и захвалница онима који су по оцени стручног жирија били најбољи у оним категоријама које су се нашле у такмичарском делу програма.