Новости

ИЗЛОЖБА СЛИКА И КЊИЖЕВНА ПРОМОЦИЈА - ИЛИЈА ШАУЛАПонедељак, 5. 6. 2023.
Велики хол у 19.00 часова
ИЛИЈА ШАУЛА
Изложба слика и промоција књижевне трилогије "Мидар"
Улаз је слободан

Илија Шаула је српски књижевник, оснивач и председник Књижевне радионице „Кордун”. Пише поезију и прозу, које су до сада преведене на италијански, енглески, шпански, пољски и албански језик.
Детињство је провео на Кордуну, у селу Дуги Дол, основно образовање стекао у Крњаку, а средње у Карловцу. Са огњишта га је 1995. године отерала „Олуја”, те данас живи у граду Вест Честер, држава Пенсилванија, САД. Поезију је почео да пише као средњошколац, а неговао кроз чланство у карловачком Књижевном клубу „25 октобар” скоро од оснивања. Захваљујући клупским активностима, наступао је на песничким сусретима широм Југославије. Његов таленат запазиле су песничке величине оног доба, попут Десанке Максимовић, Танасија Младеновића, Весне Перун и Ђакома Скотија. Скоти му је чак помогао да уреди своју прву збирку „На згаришту самоће” 1989. Марта 1990. је био део оснивачке скупштине и потом члан главног одбора СКД „Сава Мркаљ" у Топуском. Аутор је осам књига поезије и прозе, међу којима је и један роман. Нарочиту пажњу јавности у Србији привукао је промислима о животу – кратком прозом „Булевар светлости” и бајковито-филозофском приповешћу – романом „Мидар". Члан је Удружења Књижевника Србије и Српско-канадског удружења писаца „Десанка Максимовић” из Торонта. Осим књижевношћу, бави се и кулинарством и грађевинарством. Од 13. јануара 2022, редован је члан Матице српске. Илија Шаула је Књижевну радионицу „Кордун” (скраћено КРК) основао са књижевником Данилом Марићем 2009. године у Вест Честеру. Кроз њу публикује, помаже публиковање и промовише дела балканске уметности и културе у Америци и Европи сарађујући са ауторима, издавачким кућама, удружењима и институцијама широм света. КРК је познат као покровитељ литерарних првенаца талентованих појединаца. 

О томе шта га је подстакло да се оствари и кроз ликовни израз, аутор је рекао следеће: „...Нисам могао одолети утиску да у мени заиста почива уметник чији креативни дух мора изаћи на светлост. Свестан да на тај начин своју свакодневницу претварам у лепшу и да ћу се боље осећати у њој. Желим да сваки мој дан буде обојен неком другом бојом... Волим да се моје слике сјаје, то на посматрача делује хипнотички, тако да има осећај да он припада слици, а не слика њему. Сматрам да, поред писања, сликања, вајања, мозаика и још неких уметничких форми које стварам директно у природи, припадам природи и то оном њеном делу у којем почињу снови”.

Проницљив опис сликарства Илије Шауле дао је у својој рецензији изложбе ликовни критичар Драган Јовановић Данилов: „Сликарство Илије Шауле могли бисмо дефинисати као самоиспитивање и самоосветљавање путем којих се понире у дубине где се отвара ’шкољка ега’. У питању је уметник медитеранске сензибилности и душевности, на чијој слици једна лирска екстатичност и драматичност односи превагу над миметичко-репрезентацијском парадигмом слике”.