Новости

КУЛТУРНО ЛЕТО 2023 - ПРЕСЕКРУМСКО КУЛТУРНО ЛЕТО 2023.

Овогодишња традиционална манифестација „Културно лето“ која је започела 28. јуна и трајаће све до 30. августа 2023. године, већ сада је понуђеним садржајима, одзивом и реакцијом публике, оправдала сва очекивања, и ако је по оној народној изреци - „По јутру се дан познаје“, нема сумње да ће залужити највише оцене и задовољством испунити како све извођаче и ауторе, тако и грађане Руме. Општина Рума као покровитељ „Културног лета“, у чију организацију и реализацију су укључене све културне установе града, Културни центар „Брана Црнчевић“, Завичајни музеј Рума, Градска библиотека „Атанасије Стојковић“, као и Туристичка организација Општине Рума, осмислили су такве програме који би требало да помире све генерације и задовоље различите ускусе. Иако је то увек и најтеже, разноврсни, квалитетни и бројни програми и садржаји, заиста нуде прилику публици да у врелим летњим данима уживају у шареноликој културној лепези, од великих концерата на Градском тргу, преко књижевних вечери и предавања који се односе на богату историју нашег града, позоришним представама, ликовним изложбама, филмовима, уз ноћни базар и „Румфест“, породични фестивал културе, знања и гастрономије.  И већ програм којим је свечано отворено „Културно лето 2023“, концерт Зрењанинске филхармоније, наговестио је да ће итекако имати шта да се чује и види овога лета у Руми, а спектакуларни, раскошни ватромет само је још више допринео том утиску.

     

 

Започели су да се смењују и ређају програми, а већ на почетку радовали смо се и поносили младим, талентованим и вредним ученицима, нашим младим суграђанима који су заслужено, њих 121 носиоци Вукове дипломе, и 16 ђака генерације,  који су награђани и подржани од Општине Рума. Све је те вечери укусно зачињено поново од стране младих људи, надарених ученика чланова Кретаивног М кутка из Новог Сада, који су већ сада тако добро овладали својим инструментима, и одсвирали одлично, са пуно љубави и посвећености композиције многих култних бендова и извођача са рок сцене.

Са Градског трга програми су се наставили у реновираној згради бившег Дома ЈНА, сада Градској библиотеци „Атанасије Стојковић“,  у инспиративном амбијенту летње баште. Ту се одржао концерт ГТО „Бранко Радичевић“, предавања музејског саветника Ђорђа Бошковића и кустоса историчара Александре Ћирић. Један од највећих наших живих песника Перо Зубац и његов син Милош Зубац др књижевности, песник, кантаутор, одржали су своје песничко-музичко вече у препуном Великом холу Културног центра „Брана Црнчевић“, а серијал рок свирки на Градском тргу отворили су најпре румски средњошколци, чланови бенда „Погрешно скретање, побравши поново све симпатије и бурне аплаузе, а затим је на време пунк рока и новог таласа публику подсетио култни новосадски бенд „Атеист Реп“.

     

    

 

 

  

  

     

 

Публика је испунила и  Велику дворану Културног центра, погледавши представу Позоришта Мадленијанум „Феликс и Дорис“, у којој улоге тумаче Вања Милачић и наш суграђанин Владимир Грбић, а у Великом холу је Завичајни музеј Рума, организовао изузетну изложбу под називом  "Манастир Манасија - шест деценија истраживања и заштите".  Сви досадашњи програми били су одлично посећени, добро организовани, праћени позитивном, добром енергијом, осмесима и дугим аплаузима. Да ће их засигурно с разлогом бити још, потврђују програми који су пред нама. У уторак 11. јула нова рок свирка на Платоу испред Градске куће, када ће наступити  румски КЦ Бенд, а потом ће наредна два дана бити посвећена љубитељима лепе писане речи. Среда, 12. јул, поетско вече Наташе Бундало Микић у Градској библиотеци „Атанасије Стојковић“,  а у четвртак, 13. јула у Великом холу Културног центра биће промовисана збирка „Пнеума“ Симониде Лончар. За све оне који воле народну музику, права посластица и ударно вече биће петак 14. јул, када ће на великој бини на Градском тргу наступити познати певач и музичар Саша Матић. Субота. 15. јул на Градском тргу опет је резервисана за рок музику. Најпре ће уследити наступ румског бенда „Фреди Кругер“, а затим ће своје велике хитове одсвирати хард-рок ветерани из Ниша, добро позната група „Кербер“. Још много тога занимљивог нас очекује до 30. августа ове године, а за оно што је до сада виђено, програм „Културно лето 2023“ с правом може да добије одличну оцену и један дуг и снажан аплауз.